En overfræser er et stykke el-værktøj, du kan bruge til en lang række opgaver. Den er nemlig udviklet til at kunne udføre avanceret snedkerarbejde. Hvad enten du vælger en overfræser fra det ene eller andet brand, er du sikret at få et alsidigt værktøj, da der findes et omfattende udvalg af fræsejern, der kan monteres i den.
I og med, at du kan bruge disse mange fræsejern, får du mulighed til at anvende maskinen til mange formål. Det er blandt andet disse jern, der gør det muligt at lave spor eller profiler med hver deres unikke egenskaber. For at udnytte en overfræser, er det derfor vitalt, at du investerer i et udvalg af forskellige fræsejern.
Du kan bruge en overfræser til mange opgaver
Der skal ikke være nogen tvivl om, at du kan bruge en overfræser til rigtig mange opgaver. Du kan bl.a. bruge den til at fremstille billedrammer og fodpaneler, men også skabslåger med pertentligt udførte udfræsninger. Det kan du gøre, helt uden at skulle gå på kompromis med den håndværksmæssige kvalitet.
Når du skal købe en overfræser, er der mange faktorer, der er vigtige at vælge ud fra. Det er dog især vigtigt at vælge med udgangspunkt i, at den skal være præcis, stabil og uden slør. Endvidere afhænger dit valg af din overfræser også af, hvad du skal bruge den til, da der er forskel på, hvad de er særligt gode til.
Du kan finde rigtig mange forskellige overfræsere på det danske marked. Der er meget få af disse maskiner, der kan bruges til lige så meget forskelligt, som en overfræser. Blandt de mange anvendelsesmuligheder kan du eksempelvis finde nedenstående opgaver:
- Fræsning af noter til skydelåger
- Detaljerede almuelister
- Elegante møbelsamlinger
- Huller til tapsamlinger
- Afrundede kanter på et spisebord eller affasede pladekanter
- Nedfældede hængsler
Det er en maskine, der er helt eminent, når det kommer til finish. Faktisk er du i stand til at opnå lige så gode resultater, som de kan på en møbelfabrik e.l. Det kræver dog, at du får anskaffet dig en god overfræser, da det er en nødvendighed, at udstyret er i orden, hvis dit resultat også skal være det.
Har du i sinde at bruge den til en lang række opgaver, er det ligeledes vigtigt, at du sørger for at investere i en lang række forskellige fræsejern. Det er nemlig dit udvalg af fræsejern, der er med til at definere, hvad du i virkeligheden kan bruge din overfræser til. Derfor er det ikke noget du skal gå på kompromis med.
Hvor ofte skal du bruge din overfræser?
Det er ikke alle, der kommer til at bruge deres overfræser i lige så stor stil. Hvis du ikke ved, hvor ofte du skal bruge den, bliver det svært at vælge en ideel overfræser. Hvis du blot skal bruge den til at lave en billedramme i ny og næ, er der ikke nogen grund til at købe andet, end en af de mindre modeller på markedet.
Det er ofte nok til det eller de behov, som du har, og det er også en god måde at få en fornemmelse for, hvad du kan bruge den til og hvordan du skal gøre. Når du har fået en bedre fornemmelse for dette, kan du også roligt investere i en dyrere model. Det kan være en stærkere eller en mere avanceret model, du vælger.
Du skal også tage højde for dit budget
På lige fod med, at det ikke er alle, der får brugt deres overfræser i lige stor stil, er det heller ikke alle, der har et lige stort budget. Derfor er det også et aspekt, du er nødt til at tage højde for, når du skal vælge. Hvis du har et stort budget, kan det ofte godt betalt sig at gå direkte op til den øverste hylde, for at finde en maskine.
En overfræser er nemlig et præcisionsværktøj, og ved at gribe lidt dybere i lommen, er du sikker på at få en overfræser, der er både kraftfuld og præcis nok til at sikre dig et godt resultat. Det er gældende, hvad enten du skal bruge den til at fræse i træ, akryl eller i en MDF-plade.
Står du over for at skulle vælge en overfræser, er det en god idé at vælge en model, der har en motorydelse, der lyder på ca. 800 W. Dertil er det også vigtigt, at den har en hastighed på min. 22.000 omdr./min. Hvis du gør det, så er du i hvert fald garanteret, at du ikke kommer til at gå ned på udstyr.
Hvad skal jeg se efter, når jeg vælger en overfræser?
Det er ikke let at vælge en overfræser. Det er der mange, der tror, men sådan forholder det sig ikke. Der er nemlig et hav af faktorer, der skal inddrages i dine overvejelser, når du skal vælge. Det er blandt noget, der gør sig gældende for nedenstående:
- Den skal have en total fræsedybde, der lyder på min. 50 mm
- Den skal være udstyret med spånsug, hvor det er muligt at tilslutte en støvsuger
- Den skal have et skridsikkert og ergonomisk greb med indbygget tænd/sluk- og låse-knap
- Den skal være forsynet med LED-belysning, der giver en oplysning af arbejdsstedet
- Den skal have en blød opstart, så dens motor stille og roligt bliver bragt op til den ønsket hastighed og optimal kontrol, da den ikke blot skal gå abrupt i gang
- Den skal have et dybdeanslag, der er muligt at regulere i min. tre positioner, da du ellers ikke kan nå en given fræsedybde ad flere omgange
- Den skal også byde på finjustering af fræsedybden med skala (helst gerne en urskala), så det er muligt at efterjustere dybden ned til en tiendedel millimeter
- Den skal have hastighedsregulering, så du kan tilpasse hastigheden, alt afhængigt af det materiale, du skal fræse i, og størrelsen på det valgte jern
- Den skal også være udstyret med konstantelektronik, der gør, at den er i stand til at fastholde den hastighed, du har indstille den til, selvom det skulle vise sig at materialets hårdhed ændres