En facadefræser er et alsidigt stykke el-værktøj, der kan tjene mange formål. Det er det rette udstyr, hvis du skal gennemfræse puds, maling eller andre typer belægning. Maskinen er udviklet specifikt til at kunne fræse en lang række belægninger på facader, lofter, gulve eller andre plane overflader.

Har du en fræseopgave, er det derfor sandsynligt, at en facadefræser er det mest ideelt stykke værktøj til din opgave. En facadefræser kan nemlig bryste sig af at have en alsidig anvendelse inden for fræseopgaver. Det er faktisk forholdsvis få fræseopgaver, der ikke kan udføres til perfektion med en effektiv facadefræser.

Hvordan finder jeg en god facadefræser?

Du finder mange facadefræser på det danske marked. Derfor er det vigtigt, at du er opmærksom på, at ikke alle modeller egner sig til dit formål. Desuden er det ikke alle maskiner, der er lige effektive. Skal du investere i en facadefræser, er der derfor en række parametre, der i særdeleshed skal inddrages i dine overvejelser.

Står du over for at skulle anskaffe dig din første facadefræser, er det ikke sikkert, at du ved, hvilke parametre, der skal prioriteres højest. For at garantere et fornuftigt valg, bør du derfor give dig god tid til at vælge blandt de utallige modeller. Det er dog mindst lige så vigtigt, at du vælger med fokus på de mest vitale faktorer.

Det gør sig blandt andet gældende for nedenstående:

Overvej en facadefræser med tilslutning af industristøvsuger

Du bør ikke være i tvivl om, at en facadefræser støver og sviner en del under brug. Efter brug vil der derfor være en del rengøring og oprydning at se til. Hvis du vil mindske den efterfølgende rengøring, gør du klogt i at vælge en facadefræser, der er forsynet med et udtag til tilslutning af en industristøvsuger.

Derved bliver størstedelen af støvet suget gennem dette udtag, og direkte ned i støvsugeren. Det er en fordel, da du derved er garanteret, at du ikke skal bruge for meget tid og energi på at gøre rent. Da det næppe er det, du har lyst til efter at have udført fræsearbejde, er dette et aspekt, der er værd at holde øje med.

Du skal bruge en industristøvsuger

Til dette formål skal du dog bruge en industristøvsuger. Du kan derfor ikke bruge samme støvsuger, som du bruger til at støvsuge hjemmet med. En sådan støvsuger er ganske enkelt ikke effektiv og robust nok, hvorfor den ikke vil kunne håndtere den store mængde støv og puds, der kommer fra din facadefræser.

Under alle omstændigheder er det dog en god idé at købe eller leje en industristøvsuger, hvis du skal udføre fræsearbejde. Der vil altid være omstændigt rengøringsarbejde efterfølgende, hvilket bliver markant lettere med en ordentlig støvsuger. Derfor er dine penge godt givet ud til en sådan støvsuger.

Kan alle håndtere en facadefræser?

Der skal ikke lægges skjul på, at en facadefræser er en effektiv og stærk maskine. Derfor er der også mange, der er i tvivl om, hvorvidt de har evnerne til at håndtere en sådan maskine. Her er der dog ikke nogen grund til at være bekymret, da de er udformet på en sådan vis, at alle kan håndtere den store kraft i maskinen.

Fx er den udstyret med håndtag, der er med til at sikre, at du har let ved at holde fast i den. Du skal derfor ikke frygte for, at den ender med at smutte fra dig, til trods for, at det er en maskine, der arbejder ved en høj effekt og med mange omdrejninger. Erfaring er derfor ikke et krav, for at kunne bruge en sådan maskine.

Det gør det dog ganske vist en tand lettere, hvis du har prøvet at gøre brug af en maskine af samme type og kraft før. Har du ikke det, skal du dog ikke bekymre dig, men det er vigtigt at holde godt fast i den. Netop af den grund er det også en god idé at gå på jagt efter en model, der er ergonomisk udformet.