En fugtmåler er et apparat, der kan bruges til rigtig mange formål. Fælles for alle de sammenhænge, det kan bruges i er, at det bruges til at måle fugt.
Hvad er en fugtmåler?
Først og fremmest er det et apparat, der kan måle fugten i omgivelserne. Hertil skal det dog også nævnes, at der findes forskellige typer af fugtmålere. Bl.a. kan du finde en fugtmåler træ, fugtmåler beton eller en fugtmål til vægge.
Faktisk kan du finde modeller, der er beregnet til både træ, jord, væg, korn, mursten og lignende. Af denne årsag er det selvfølgelig vigtigt, at du sørger for at vælge den rette model til det formål, du skal bruge den til.
Hertil adskiller de sig dog også på andre punkter. Der findes nemlig både modeller med nåle og uden nåle. Hvis du vælger en model, der er udstyret med en såkaldt indstiksnål, vil den være i stand til at trænge igennem en træoverflade, hvorved den vil kunne måle fugten indvendigt i træet.
Det er særligt en fordel, hvis du har et ønske om at undersøge mængden af fugt i et givet stykke ikke-imprægneret træ indvendigt. Dog skal du være opmærksom på, at nålen naturligvis vil efterlade et lille hul i træet. Derfor er det ikke i alle henseender, at det er fordelagtigt.
Heldigvis er det også muligt at investere i en fugtmåler uden nål. Her får du en model, der er i stand til at måle fugten, uden at du først skal bore en nål ind i træet. Derved undgår du, at der bliver dannet et hul. Til gengæld vil en model uden nål ikke være i stand til at måle alle typer træ, metal mv.
Hvordan virker en fugtmåler?
Som angivet herover, så findes der flere forskellige fugtmålere. Af denne grund er det heller ikke muligt at give et konkret svar på, hvordan man bruger en fugtmåler.
Vælger du en model med en nål, skal du sætte den ind i det materiale, som du ønsker at måle. Hvis du derimod vælger at købe en fugtmåler, som ikke er forsynet med nåle, skal du blot holde den mod materialet, som du vil måle fugtniveauet i.
Ovenstående vidner dog om, at det ikke er videre vanskeligt at gøre brug af en fugtmåler. Selvom du ikke har prøvet kræfter med det før, skal du derfor ikke bekymre dig for, hvorvidt det er vanskeligt.
Læs medfølgende manual
Til trods for, at det er forholdsvis medgørligt at bruge en fugtmåler, er der dog forskel på, hvordan enhederne bruges. Derfor rådes du også til at sætte lidt tid af til at læse den medfølgende manual, så du er sikker på, at du ved, hvordan du skal bruge dit indkøbte apparat.
Som regel vil du også få mere ud af din fugtmåler, hvis du sørger for at læse manualen. Derfor bør det naturligvis ikke være noget, som du tøver med at sætte tid af til at få gjort.
Hvorfor købe en fugtmåler til hus og have?
Der kan være flere årsager til, hvorfor det giver mening at købe en fugtmåler. På trods af, at det egentlig er et ganske simpelt apparat, kan det bruges til mange formål.
Derfor er der også flere forskellige grunde til, hvorfor folk beslutter sig for at købe en fugtmåler. Er du i tvivl om, hvad man egentlig kan bruge den til, så kan du læse mere om det herunder. Her bliver du nemlig præsenteret for en række forskellige ting, som du kan bruge den til.
Du kan bl.a. bruge den til at måle fugt i træ, men også til at måle fugt i jord, planter, vægge m.m. Dertil er det også muligt at bruge den til at måle fugtigheden i din bolig, hvor der altid bør være en relativ fugtighed på mellem 25 og 65 procent.
- Fugtmåler til træ: Står du over for at skulle i gang med at male, er det en god idé, at du tjekker om fladen er helt tør. Inden du går i gang med at male, bør du være sikker på, at fugtigheden er under 18%. Hvis du ender med at male fugtigt træ, vil det betyde, at fugten bliver lukket inde, og det kan i sidste ende medføre råd og svamp.
- Fugtigt indeklima: Faktisk er cirka hver femte bolig i Danmark ramt af et fugtigt indeklima. Til trods for, at du med en fugtmåler ikke kan få en garanti, er det alligevel en god idé. Det kan nemlig give dig en idé om, hvorvidt der er behov for at undersøge det yderligere. Det kan man fx gøre med et hygrometer. Til et sådant formål bør du bruge en fugtmåler til luft, så du kan måle fugtigheden i luften. Med en sådan luftmåler vil du også kunne måle fugten i specifikke rum, som fx i køkkenet eller badeværelset.
- Brændeovn: Hvis du har en brændeovn i din bolig, så skal du naturligvis bruge en del træ. Træet er dog ikke meget værd, hvis det ikke er tørt nok. Bruger du fugtigt træ, vil det ikke blot forurene og tilsode din skorsten. Det vil heller ikke give dig en specielt god temperatur og opvarmning. Ifølge Miljøstyrelsen bør vandindholdet i brænde ligge på cirka 18 procent.
- Renovering: Skal du i gang med et større eller mindre renoveringsprojekt, kan der også forekomme tidspunkter, hvor det giver mening for dig at måle fugtigheden. Det kan eksempelvis være i forbindelse med, at du skal lægge gulv på beton. Her er det nemlig vigtigt at undgå, at der fugtigt, inden du lægger dit gulv.
Hvilken fugtmåler skal jeg købe?
Når du skal køb en fugtmåler, er du nødt til at gøre op med dig selv, hvad du skal bruge den til. Der er nemlig forskel på, hvad de forskellige målere er beregnet til.
Du kan blandt andet få en fugtmåler, der er lavet til at måle fugt i træ, mens andre modeller er lavet til beton, brænde, korn eller vægge. Ikke nok med det, så findes der også målere, der er beregnet til at måle fugt og PH-værdi i jorden.
Derfor er det vigtigt, at du sørger for at tjekke beskrivelsen på produktet, inden du køber en fugtmåler. Dermed er du sikker på, at du får købt den rette.