Du bør ikke være i tvivl om, at du har et hav af muligheder, når det kommer til længder og højde inden for bukkestilladser. Et bukkestillads er en meget fleksibel løsning, da du uanset dit udgangspunkt altid har gode muligheder for at udbygge din stilladsløsning. Det er en fordel, da det senere kan vise sig at blive aktuelt.
Det betyder ligeledes, at du selv kan sammensætte det, som du ønsker eller har brug for. Dette er en fordel, da det sikrer, at alle kan finde en løsning, der er ideel for dem, hvad enten det skal bruges i et professionelt eller privat regi. Hos de fleste forhandlere kan du endda få hjælp til at finde den mest ideelle løsning for dig.
Hvad er et bukkestillads?
Det kan være svært at forstå, hvad der adskiller et bukkestillads fra andre stilladstyper. Her er der dog tale om en fleksibel løsning, der især tages i brug, når der skal udføres opgaver i højden. Det er et stillads, der i grove træk består af murerbukke og platforme, som du kan blive ved med at sætte sammen.
Disse platforme har ofte en længde, der lyder på 305 cm, og bliver lagt på murerbukkene. Som regel vælger man at placere to stk. i bredden, så man har et stort arbejdsområde, der har en bredde på hele 130 cm. Det er en fordel at have dette, da man ikke skal tænke specielt meget på, om der er plads nok på stilladset.
I og med, at der er tale om platforme, der har en længde, der lyder på 305 cm, er det også ende længde, der øges med, når man forlænger bukkestilladset. Derfor er det også en god idé at overveje nøje, om der er brug for dette, da 305 cm er en relativt lang længde at udvide med – og det skal der være plads til.
Består også af murerbukke
En helt normal murerbuk har en højde på 1 meter. Det er dog muligt at justere den på en sådan vis, at den får en højde, der lyder på 1,9 meter. Hvis du har brug for at arbejde i en højde, der er højere, end dette, er det muligt at indsætte en forlængersektion. En sådan forlængersektion har en samlet højde på 1 meter.
Det betyder, at du vil stå med et stabilt bukkestillads, der har en platformshøjde på 2,9 meter. Som følge af dette, vil du ende med en arbejdshøjde på 4,9 meter. Har du brug for en arbejdshøjde, der er højere, er det ikke et bukkestillads, der er den rette løsning. Hertil skal du bruge en anden form for stillads.
Der er både fordele og ulemper ved et bukkestillads
På lige fod med andre typer stilladser, skal der ikke være nogen tvivl om, at der er både fordele og ulemper ved et bukkestillads. Hvis du er relativt grøn inden for stilladsmuligheder, er det ikke sikkert, at du ved, hvad der adskiller de mange muligheder.
Heldigvis kan du herunder blive klogere på, hvilke fordele og ulemper, der følger med, når du investerer i et bukkestillads. Med afsæt i disse er det markant lettere for dig at vurdere, hvorvidt det er det rette valg for dig. Det er nemlig ikke alle, der vil være bedst tjent med et bukkestillads.
Fordele ved et bukkestillads:
- Med et bukkestillads er det muligt at justere højden og flytte rundt på dit stillads
- Det er relativt nemt at stille op, og det er også lettere at tage ned, end fx et murerstillads
- Det er fremstillet i et både solidt og robust materiale
- Det er meget brede platforme, der bliver brugt i et sådant stillads
Ulemper ved et bukkestillads:
- Det kræver relativt meget plads, når du skal opbevare det, og det ikke er opstillet
- Det er meget sjældent, at der er tale om en foldbar form for stillads
- Der finder andre typer stilladser, der er en del mere handy
Hvordan forholder det sig med sikkerheden ved brug af et bukkestillads?
Når man arbejder på et stillads, er det vigtigt, at der er styr på sikkerheden. Derfor er det også vigtigt, at det ikke er noget, du går på kompromis med. Af den grund er der en hel række regler, man skal have fokus på, når man skal opstille et stillads. Det er naturligvis også noget, der gælder i forhold til et bukkestillads.
Når du skal opføre et bukkestillads, er det de samme regler, der gælder i forhold til sikkerheden, som der gør ved andre stilladser. Det er et krav, at der er påmonteret gelændere og fodlister, samt diagonaler, hvis der er en risiko for, at der opstår enten nedstyrtning eller tilskadekomst.
Desuden bør det også nævnes, at det kun er folk, der har den rette uddannelse, der må ændre, opstille og nedtage et stillads, hvis det er højere end tre meter. Som hovedregel bør du altid opstille og nedtage dit stillads i henhold til de anvisninger, der følger med fra leverandøren af det respektive stillads.
Hertil er det også vigtigt, at du sørger for at placere bukkene på et jævnt underlag. Det er nemlig nødvendigt, hvis du vil være sikker på, at du undgår, at der opstår ulykker. Dertil er det vigtigt, at det er gjort klart, at du ikke må stille et bukkestillads oven på et andet stillads, for at opnå en ekstra arbejdshøjde.
Hvem bruger et bukkestillads?
Der skal ikke herske tvivl om, at et bukkestillads kan vise sig at være brugbart i mange henseender. Når det er sagt, så er det dog som regel murere, der gør brug af bukkestilladser. Det gør de, da det kan beskrives som en form for mellemting mellem et mere eller mindre permanent facadestillads og et murerstillads
I og med, at et facadestillads ofte står på det samme sted i lang tid, hvor et murerstillads derimod er lavet til, at det er nemt at flytte på det, kan bukkestilladset beskrives som en mellemting af disse. Det betyder dog slet ikke, at det kun er en murer, der kan få brug for et sådant stillads til at udføre sit arbejde.