Spændingstester kan bruges i mange sammenhænge. Derfor kan der også være mange årsager til, at du er på udkig efter en sådan enhed.

Fælles for alle de sammenhænge, hvor du bruger den i er, at den bruges til at teste spænding. I og med, at der kan være mange årsager til, at du har brug for at teste spænding, kan den også bruges i et bredt spektrum af forskellige henseender.

Hvad er en spændingstester?

Som navnet også angivet, så er der tale om en enhed, der kan bruges til at måle og testes spænding. Med en spændingstester i hånden, har du derfor det rette værktøj og instrument til at måle både jævn- og vekselstrøm i volt.

Det er et måleinstrument, som findes i en lang række varianter, som adskiller sig på mange punkter. Derfor er det også vanskeligt at skære dem alle over én kam. Nogle af dem har nemlig betydeligt flere funktioner, end andre. Ligeledes er der også forskel på deres robusthed, målepræcision m.m.

Der findes modeller, der er i stand til at angive voltniveauet, mens der også er andre modeller, der blot angiver, om der er registreret strøm, hvor hovedet rør. Netop derfor er det også vigtigt, at du er opmærksom på, hvad dine behov er, når du skal vælge blandt udvalget.

Vil du gerne være på den sikre, er det en god idé at vælge enten en Fluke spændingstester eller en Elma spændingstester. Her er der nemlig tale om to producenter, der står bag nogle af de bedste modeller på markedet. Derfor er det også instrumenter, som du roligt kan bruge dine penge på.

Hvordan bruger man en spændingstester?

Det er heldigvis ikke synderligt vanskeligt at bruge en spændingstester. Derfor er det også et stykke værktøj, der kan betjenes af enhver. Det gør sig gældende, uanset om man har erfaring med det eller ej. Derfor er der ikke nogen grund til at være bekymret for, hvorvidt du kan finde ud af at bruge den.

I denne sammenhæng er det dog vigtigt at pointere, at der er stor forskel på, hvordan de forskellige enheder bruges. Derfor er det også vanskeligt at give et konkret svar på, hvordan du benytter en spændingstester til at teste jævn- og vekselstrøm.

Fælles for dem alle er dog, at der er en decideret føler på enhederne, som skal berøre det sted, hvor du ønsker at teste. Der er dog stor forskel på, hvorvidt du får vist voltniveauet eller om den blot markere, at der er tale om strøm.

Har du i sinde at købe en spændingstester? Men er du i tvivl om, hvorvidt du kan finde ud af at bruge den? I så fald er der intet at være bekymret for. Som der også er givet udtryk for før, er det en basal enhed at bruge, hvorfor det er noget, som alle kan finde ud af.

Læs den medfølgende manual

Som der også er givet udtryk for før, så er der stor forskel på de mange enheder. I og med, at der er stor forskel på dem, er der også forskel på, hvordan man bruger dem. Som følge af dette, er det vigtigt, at du tager dig tid til at læse den manual, der følger med i købet.

Ved at gøre dette, er du nemlig sikker på, at du er bekendt med, hvordan netop din spændingstester fungerer. Da det er strøm, man arbejder med, er det vigtigt, at man ikke blot prøver sig frem. Gør man det, er der nemlig en risiko for, at man ender med at komme slemt til skade.

Ovenstående er ikke ensbetydende med, at du skal bruge flere timer på at nærlæse den manual, der følger med. I langt de fleste tilfælde er der en form for ‘quick guide’ inkluderet, som hurtigt sætter dig ind i, hvordan du bruger din spændingstester, og hvordan du får mest muligt ud af den.

Vigtigt at vælge spændingstester ud fra dine behov

Har du besluttet sig for, at du ønsker at købe en spændingstester? I så fald er det vigtigt, at du ikke blot vælger en vilkårlig model. Derimod skal du sikre, at du ender med at vælge en model og en variant, der reelt set stemmer overens med dine behov og krav.

Da der er stor forskel på de mange modeller, er der også stor forskel på, hvad man kan bruge den til. Som angivet tidligere er der stor forskel på deres funktionalitet. Det er fx ikke alle modeller, der rent faktisk er i stand til at vise voltniveauet. Er det vigtigt for dig, skal du sørge for at købe en sådan model.

Derfor er det også sådanne overvejelser, der er vigtige at gøre sig, hvis du har i sinde at købe en spændingstester. Desværre er det dog ikke alle, der tænker over dette, hvilket er en skam. Derfor er der desværre også mange, der ender med at købe en forkert model.

Hvem bruger en spændingstester?

Det er ikke alle, der har brug for en spændingstester. Det er typisk folk, der skal bruges den i professionelt regi, der ender med at købe en spændingstester. Det betyder, at det sjældent er gør det selv-folk, der er på jagt efter en spændingstester. Det kan dog sagtens ske, at det er tilfældet.

Som oftest er det dog elektrikere og elinstallatører, der bruger enheden. Her bliver den brugt til kontrol, fejlfinding, analyse og reparation af diverse elinstallationer m.m. Det er dog slet ikke noget, der betyder, at du ikke kan få brug for den som gør det selv-mand.

Hvis du har i sinde at bruge den på egen hånd, uden at have en relevant uddannelse eller stor erfaring inden for arbejdet med strøm, er det vigtigt at være forsigtig. En ting er, at du kan komme til skade, men noget helt andet er, at du også kan ende med at lave kortslutninger m.m.

Når det er sagt, så kan en spændingstester bruges af alle, der har brug for at teste jævn- og vekselstrøm. Som tidligere angivet kan der være mange årsager til dette, hvorfor der også kan være mange årsager til, at folk vil købe en spændingstester.